jan 23

Isis

Isis og jomfru Maria er gjenspeilinger av hverandre.

Alle de kristne tros retninger og symboler kommer fra de egyptiske gudene.
Oppstandelsen, livet etter døden, befruktingen av en gud, triader og treenighet, ideen om at en mann kan være både gud og menneske, offergaver, til å med englevinger og djevelens hover.
Alt dette kom tusenvis av år før Jesus.
De ti budene er en enklere versjon av det negative skriftemålet egyptere avga for å erklære sin uskyld når de døde: `jeg har ikke drept.`

Ankhen
Ifølge symbolanalytikerne skal de to stengene i korset representere henholdsvis mannlig og kvinnelig kraft, mens sammenstillingen av de arketypiske mannlige (kors) og kvinnelige (sirkel) symbolene skal symbolisere fruktbarhet og skapende kraft. Sirkelen forestiller også “sola på horisonten” som igjen skal bety gjenfødelse og reinkarnasjon.
Symbolet opptrer mye i egyptiske skrifter om gjenfødelse. Varianter har blitt brukt av bl.a. de koptiske kristne (i Sudan og Etiopia) som et symbol på Kristus’ gjenkomst. For Wiccanere og neopaganister symboliserer ankhen udødelighet og ferdigstillelse.

Isis

Hieroglyfen som representerer hennes navn er et bilde av en trone. I egyptiske avbildninger er hun ikledd dette symbolet på hodeplagg. I senere versjoner blir hun vist bærende på solskiven støttet av to kuhorn, og noen ganger omringet av to fjær som hun har lånt fra gudinnen Hathor. Andre ganger blir hun avbildet med dragens beskyttende vinger.
Isis var en universell gudinne og ble identifisert med Sothis (det egyptiske navnet på stjernen Sirius), som ligger nær Orion-konstellasjonen. Egypterene identifiserte seinere Orion med Osiris. Isis ble også dyrket under navnet Isothis.
Isis avbildes ofte som mor mens hun dier Horus, et bilde som ligner mye på den kristne versjonen med jomfru Maria og Jesusbarnet.

Kilder Wipicedia, Wiliam Dechter

4 kommentarer

 1. annlaug sier:

  Ja men slike blogger er det gøy å jobbe med 🙂

 2. torbjørn tangstad sier:

  oii dypt innlegg,,ddette må være masse jobb:))

 3. annlaug sier:

  Jepp, alle har lånt av noe som funket for andre… at det er så få som ser det overasker meg veldig 😉

 4. Wakka sier:

  I like this..
  For jeg mener å ha lest at alle religioner er i slekt.
  Og alt for mange har «like» historier til at det kan være en tilfeldighet. Det kollektive underbevisste, muligens..?
  Minnet om en felles fortid?

  Men tror ikke hodet er helt på plass inatt til å gi konkrete eksempler på disse tankene:-p
  Ha en vakker natt, Annlaugvennen!

Skriv et svar